Kamerplanten sproeien, waarom doe je dat?

Kamerplanten sproeien, voorheen deed ik dat eigenlijk nooit. Maar een plantenspuit heet niet voor niets een plantenspuit, dus besloot ik me te verdiepen in het besproeien van mijn planten. Want kamerplanten sproeien, waarom zou je dat doen? En welke planten houden wel van een sproeibeurt en welke niet?

Waarom sproei je je planten?

Er zijn verschillende redenen om je kamerplanten zo nu en dan een sproeibeurt te geven. Het vermindert de kans op plagen zoals trips en spint, je kunt het stof van je planten zo verwijderen en sproeien kan tijdelijk de luchtvochtigheid iets verhogen.

1. Minder beestjes

Een goede reden om je planten af en toe te besproeien, is om beestjes te voorkomen. Onder andere spint en trips houden niet van hoge luchtvochtigheid. Monstera, Ficus, Anthurium en palmsoorten zijn zowel spint- als tripsgevoelig. Daarom is het slim om deze planten preventief te besproeien. Ook Alocasia, Philodendron, Schlefflera, Hedera, Dracaena, Strelitzia, bananenplanten, citrusplanten en orchideeën zijn spintgevoelig en houden wel van een sproeibeurt. Calathea en Tradescantia kun je preventief besproeien tegen trips, maar sla soorten met witte of harige bladeren over.

2. Stofbeurt voor je planten

Een laag stof op het blad zorgt ervoor dat je plant minder licht op kan nemen en bovendien kunnen bladmondjes verstopt raken. Tijd om de plantenspuit tevoorschijn te halen! Vooral planten met grote bladeren vangen veel stof, zoals een Monstera, Strelitzia, Lepelplant, orchidee of Ficus. Planten met harige of witte bladeren kun je beter geen stofbeurt geven, anders wordt hun blad lelijk. Ook vetplanten en cactussen mag je overslaan.

3. Luchtvochtigheid verhogen

Een van de redenen waarom veel mensen hun planten besproeien, is om de luchtvochtigheid te verhogen. Toch heeft dat niet zo veel zin. Het water dat je op of rond je planten sproeit verdampt zo snel dat het weinig bijdraagt aan een hogere luchtvochtigheid. Als je veel tropische planten hebt, kun je beter een luchtbevochtiger aanschaffen. Vind je dat te duur, dan kun je ook een bakje water naast je planten zetten of een schotel met water vullen en daar je tropische plant bovenop plaatsen. Een andere optie is om planten die van hoge luchtvochtigheid houden onder een stolp of in een kweekkas te zetten.

Welke planten houden van sproeien?

Monstera, Ficus, Anthurium en palmsoorten vinden het fijn om besproeid te worden om spint en trips te voorkomen. Datzelfde geldt voor spintgevoelige planten als Alocasia, Philodendron, Schlefflera, Hedera, Dracaena, Strelitzia, bananenplanten, citrusplanten en orchideeën. Van de Calathea– en Tradescantia-soorten kun je alleen de varianten zonder wit of harig blad besproeien. Planten met groot blad kunnen een sproeibeurt waarderen om stof van hun bladeren af te spoelen. Denk dan aan Monstera, Ficus en Strelitzia, lepelplant en orchidee. Tropische planten kunnen een hoge luchtvochtigheid waarderen, maar een luchtbevochtiger of bakje water naast de planten is efficiënter dan een sproeibeurt.

Welke planten houden niet van sproeien?

Alle planten met witte vlekken op het blad kun je beter niet besproeien, omdat deze bruin kunnen verkleuren. Denk dan aan een stippenbegonia (Begonia maculata), Monstera deliciosa variegata, Calathea ”White Fusion of Epipremnum ‘Snow Queen’. Ook planten met een harig of fluweelachtig uiterlijk houden niet van water op hun blad, het maakt ze vatbaarder voor schimmels. Daarom kun je ook soorten als de Tradescantia pallida of Scindapsus pictus beter niet besproeien. Planten met dikke en harde bladeren hoef je ook niet te sproeien, zoals cactussen en vetplanten. Ten slotte houden bloeiende kamerplanten, kamergeraniums en andere Begonia-soorten ook niet van een sproeibeurt.

Tips

  • Je kunt je planten het beste sproeien met regenwater, dan komen er geen kalkvlekken op het blad
  • Bij planten die wel trips- of spintgevoelig zijn, maar niet van water op hun bladeren houden kun je rondom de plant sproeien, in plaats van direct op de bladeren. Denk bijvoorbeeld aan de Calathea ‘White Fusion’.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close