Stekken verzorgen: 5 tips voor gezonde stekjes
Een vensterbank vol stekken, de kraamkamer van je groene huisgenoten. Net als pasgeboren mensen hebben stekjes wat meer aandacht en verzorging nodig. Water verversen, de luchtvochtigheid verhogen en op tijd verpotten: met deze tips groeien je stekken uit tot gezonde, jonge planten.
Heb je je stekken in water of aarde gezet, dan is het een kwestie van geduld. Niet alle stekjes groeien even hard, zelfs al komen ze van dezelfde plant. Bij sommige soorten duurt het weken en soms zelfs maanden voordat er wortelgroei te zien is. Zo lang je stekken stevig blijven en niet bruin worden aan de onderkant, kun je rustig afwachten.
Zaai- en stekgrond gebruiken
Je kunt je stekken in gewone potgrond planten, maar er bestaat ook speciale zaai- en stekgrond. Het verschil tussen deze soorten is dat aan laatstgenoemde zand is toegevoegd, waardoor het mengsel luchtig wordt. Hierdoor hoeven beginnende wortels zich niet door stevige potgrond heen te worstelen én kun je je stekken gemakkelijk uit de aarde halen als je ze wil verpotten. Zaai- en stekgrond houdt beter water vast dan potgrond en bevat geen meststoffen. Een teveel aan voeding kan er namelijk voor zorgen dat de wortels van je stekken verbranden. In zaai- en stekgrond kunnen ze rustig uitgroeien tot stevige planten. Je kunt zaai- en stekgrond kopen bij bijvoorbeeld Welkoop.
Kweekkas voor je stekjes
Het is belangrijk om je stekken in eerste instantie vochtig te houden. Ik maak hiervoor gebruik van een kweekkas op onze vensterbank. De temperatuur in de kas stijgt omdat de lucht niet ververst wordt en bovendien ligt de luchtvochtigheid hoger. Hiermee creëer je de ideale omstandigheden voor je stekjes en zaailingen. Daarnaast ziet het er ook gezellig uit, al die stekjes bij elkaar. Zelf heb ik deze kweekkas van Dille & Kamille.
Water geven
Als je stekken op water hebt gezet, heb je er over het algemeen weinig omkijken naar. Houd wel in de gaten dat de stekken het water blijven raken. Zo niet, vul dan wat bij. Je kunt ook af en toe het water verversen, bijvoorbeeld eens in de maand. Je zult zien dat er anders algenvorming kan ontstaan.
Staan je stekken in aarde, houd de potgrond dan goed vochtig. Zoals hierboven beschreven kun je hiervoor gebruik maken van een kweekkas. Een andere, goedkope oplossing is om vier satéprikkers in de aarde te steken en hierover een plastic boterhamzakje te draperen. Zorg dat er wel zuurstof bij je stekken kan komen, bijvoorbeeld door gaatjes te prikken.
Stekken verpotten
Als je stekken wortels van ongeveer vijf centimeter hebben, kun je ze verpotten. Zelf doe ik het ook regelmatig eerder, maar in principe gaat het met deze lengte altijd goed. Als je je stekken overzet van water naar aarde, is het belangrijk om de stekken goed vochtig te houden. De wortels die in water groeien zijn namelijk anders dan de wortels in aarde, dus je plant heeft tijd nodig om aan de overgang te wennen.
Houd alles bij in de Plantplanner
Wil je je nieuwe planten écht een goede start geven? Maak dan gebruik van de Plantplanner. In deze handige planner kun je precies bijhouden wanneer je je planten hebt gestekt, hoe hun groei verloopt en wat je nog meer kunt doen om je stekjes en kamerplanten in topconditie te houden.
Beste Marita.
Het boekje heb ik,ontvangen vandaag, omdat op Uw site staat van Bol.com
Dat zou ik er maar afhalen, en omdat er zoveel klachten zijn, over de pakketbezorgers, en de gewone post, er stond vandaag een heel stuk in de krant, maar ik heb het. De mail die U gisteren kreeg, is van mijn man, maar ik wil U bedanken.
Nogmaals, bedankt.
MVG
Hallo Gea, wat leuk om te horen dat je zo enthousiast bent over de Plantplanner! Als je wil, kun je hier je recensie achterlaten: https://plantleven.nl/plantplanner/. Zelf heb ik nooit problemen gehad met Bol.com, maar wie het niet ziet zitten om daar te bestellen kan natuurlijk gewoon een bestelling plaatsen in mijn webshop.