Gras zaaien: tips en stappenplan

Het is september, onze voortuin is inmiddels niet meer dan een kale vlakte. We hebben alle oude struiken uitgegraven en willen nu gras zaaien. Maar hoe pakken we dat aan? En kunnen we daarna een tijd niet op het gras lopen? In dit artikel verzamel ik tips en beschrijf ik ons stappenplan voor het inzaaien van een nieuw gazon.

Gras zaaien is milieuvriendelijker en goedkoper dan zoden leggen. Bij de kweek van kant-en-klare graszoden wordt veel water verbruikt. Zaaien kost wat meer geduld, maar de wereld én je portemonnee zijn er dus bij gebaat.

Wanneer zaai je gras?

Graszaad ontkiemt het best bij een bodemtemperatuur van minimaal 10 graden en als de buitentemperatuur onder de 25 graden is. Dat komt er op neer dat je zowel in het voorjaar, van maart tot en met mei, als van half augustus tot eind oktober kunt zaaien. Het najaar heeft als voordeel dat de grond warmer is, waardoor je gras sneller groeit. Kies voor een windstille dag, zodat niet al je graszaad bij de buren belandt. Zaai het liefst als er wat regen op komst is.

Kies de juiste grassoort

Er zijn verschillende soorten graszaad. Wordt er veel op jullie gazon gelopen of gespeeld? Kies dan voor speelgras, dat sterker is dan siergazon. Op schaduwplekken ontstaat vaak mos in het gazon. Speciaal schaduwgras biedt daarvoor de oplossing.

Voorbereiding

Begin met het omspitten van de grond. Het wortelstelsel van je nieuwe gazon moet namelijk diep kunnen groeien, om voldoende vocht op te nemen. Spit ongeveer een spade diep. Als je dieper graaft, kan de grond inzakken. Verwijder grote stenen, oude wortels en zoveel mogelijk onkruid. Hark de aarde tot een egaal oppervlak. Hiervoor zijn speciale egaliseerharken te koop, maar je kunt je eigen hark ook plat op de grond leggen om te zien waar nog kuilen zijn. Stamp de aarde goed aan. Zet ten slotte de omtrek van je nieuwe gazon uit met touw en paaltjes of bamboestokken.

Stappenplan gras zaaien

  1. Hark de ondergrond licht.
  2. Verdeel het graszaad in twee gelijke delen. Strooi de ene helft in de lengte, en de andere helft in de breedte. Langs de rand kun je wat extra strooien, voor de stevigheid. Bewaar wat zaden om eventueel kale plekken later bij te zaaien.
  3. Bedek het zaad met een dun laagje aarde, onder andere om het te beschermen tegen hongerige vogels.
  4. Stamp de aarde nogmaals aan, of gebruik een wals voor grote oppervlakten.
  5. Geef water, liefst met een kleine sproeikop.
  6. Loop de eerste twee tot drie weken niet over je gazon.

Je nieuwe gazon verzorgen

Als na ongeveer veertien dagen de eerste sprietjes verschijnen, wil je er natuurlijk goed voor zorgen. In het eerste jaar is het wortelstelsel nog in ontwikkeling en kan het moeite hebben om voldoende water op te nemen uit de bodem. Help als het nodig is dus een handje door water te geven, liefst met een fijne sproeikop zodat je de nieuwe grassprieten niet beschadigd met een te krachtige waterstraal. Tijdens perioden van droogten kun je uitgaan van twee- tot driemaal per week.

Het is niet altijd nodig om je gazon te bemesten. Lees eerst de verpakking van je graszaad, soms is er namelijk al startmest toegevoegd. Wil je toch bemesten, bijvoorbeeld na de eerste maaibeurt, kies dan voor een organische meststof.

Over grasmaaien hoef je je voorlopig nog geen zorgen te maken. Begin pas met maaien wanneer het gras een hoogte van ongeveer 8 centimeter heeft bereikt. Stel de grasmaaier de eerste keer af op 5 centimeter, om te voorkomen dat je het nieuwe gras uittrekt.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close