Je hebt besloten dat je zelf je tuin wil ontwerpen. In je dromen zie je het al voor je: je eigen plek in de buitenlucht, waar je helemaal kunt ontspannen. Maar waar moet je beginnen? Mijn man en ik zijn het afgelopen halfjaar druk geweest met de aanleg van onze tuin en niet alles ging in een keer goed. Gelukkig hoeft dat ook niet, maar deze negen veelgemaakte fouten wil je het liefst voorkomen.
1. Niet praktisch in gebruik
Een tuin die mooi is om naar te kijken, maar niet praktisch in gebruik. Dat is het gevaar als je niet van tevoren nadenkt over het doel van je tuin. Wij hebben onszelf twee vragen gesteld: “Wat willen we kunnen doen in onze tuin?” en “Wat hebben we daarvoor nodig?”. Wij willen bijvoorbeeld met z’n tweeën, maar ook regelmatig met tien mensen kunnen eten in de tuin. Daarnaast willen we graag kunnen loungen en vinden we het leuk om in de moestuin te werken, bloemen uit onze eigen tuin te plukken en vogels en insecten te zien. Ten slotte willen we dat ons kind straks in de tuin kan spelen. Hiervoor hebben we een eettafel nodig, een plek met ligstoelen, een moestuin, een pluktuin met planten die insecten trekken en gazon. Bij de indeling van de tuin houden we ten slotte ook rekening met looplijnen van en naar het huis. Dat is al een behoorlijke waslijst aan wensen!
2. Geen rekening houden met de seizoenen
Als je hebt bedacht wat je in je tuin wil hebben en welke afmetingen ieder onderdeel moet hebben, is het belangrijk om de ligging van je tuin te bekijken. Waar komt de zon op en waar heb je snel schaduw? Dat is niet alleen belangrijk voor de ligging van je terras, maar ook voor de planten die je wil neerzetten.
3. Je uitzicht blokkeren met een terras
Het lijkt handig, je terras dichtbij huis zodat je niet zo ver hoeft te lopen. Maar let op dat je terras niet je uitzicht blokkeert. Het grootste gedeelte van het jaar is het waarschijnlijk toch geen weer om op je terras te zitten en kijk je liever uit op een mooie border, niet?
4. Geen rekening houden met de natuur
Ken je het Instagramaccount Onderhoudsarmoe? Als je op zoek bent naar het recept voor een tuin die in de zomer bloedheet wordt en waar tijdens een regenbui het water niet weg kan lopen, dan kun je hier volop inspiratie opdoen. Met kunstgras, volledig betegelde tuinen en een plastic tuinset weet je bovendien zeker dat insecten, vogels en bodemleven uit de buurt blijven. Klinkt dat toch niet aantrekkelijk? Verdiep je dan eens in het bestaan van inheemse planten, een vogelvriendelijke tuin of plaats een regenton of insectenhotel.
5. Niet uitzoeken welke bodemsoort je hebt
Toen wij in dit huis kwamen wonen stond de tuin vol met heide, een soort die graag op zure grond staat. Onze bodemsoort was helemaal niet geschikt voor deze planten, waardoor we na een paar maanden tegen een paar stroken dode planten aan zaten te kijken. Zorg dus dat je weet welke bodemsoort jouw tuin heeft, voordat je begint met een beplantingsplan. Op een bodemkaart kun je zien welke grondsoorten er voorkomen in jouw omgeving.
6. Kale plekken in je tuin
Naast het feit dat het hartstikke zonde is om niet maximaal gebruik te maken van alle ruimte die je hebt, is er nog een andere reden om je borders lekker vol te planten. Waar veel planten groeien krijgt onkruid minder kans en bovendien zullen katten je tuin minder snel als kattenbak gebruiken. Deze viervoeters lopen namelijk het liefst op kale, onbegroeide grond.
7. Planten die tegelijk bloeien (of alleen in je zomervakantie)
Zoals je hierboven kunt lezen hou je bij de aanschaf van planten al rekening met hun lichtbehoefte en de grondsoort. Daarnaast kies je natuurlijk planten die je mooi vindt en het liefst ook planten die aantrekkelijk zijn voor insecten. Zijn er dan nóg meer zaken om op te letten? Ja, zeker wel! Probeer bij het aanplanten van je border ook rekening te houden met de bloeiperiode van je planten, zodat er het hele jaar door iets interessants te zien is in je tuin. Dat hoeven niet alleen de bloemen te zijn: kijk bijvoorbeeld ook naar planten met bijzonder gekleurd of gevormd blad. Wintergroene planten en bloembollen van voorjaarsbloeiers zorgen voor kleur in de koude maanden.
8. Niet op zoek gaan naar subsidies
Wist je dat er steeds meer gemeentes zijn die subsidies verstrekken voor een groene tuin? Wij kregen bijvoorbeeld bijna een derde van de aanschafprijs van onze regenton terug. Er zijn ook gemeentes waar je een subsidie kunt krijgen voor een groen dak, het verwijderen van tegels of het afkoppelen van je regenpijp. Op Groenesubsidiewijzer vind je een overzicht, maar controleer voor de zekerheid ook de website van je eigen gemeente.
9. Geen diepte creëren in je tuin
Een tuin waar je alles in een oogopslag kunt zien? Saai. Door je uitzicht te onderbreken met hoge beplanting wordt je tuin spannender en ruimtelijker. Ook hoogteverschillen kunnen zorgen voor meer diepte in je tuin. Wij maakten bijvoorbeeld achterin de tuin een verhoogde rotstuin. Door aan het einde van de tuin een verhoging aan te leggen, is de dieptewerking het sterkst.
Ik vind het ook belangrijk om mijn tuin ruimtelijk te laten ogen. Een terras heeft mijn voorkeur, maar zou graag wat bomen en een gazon willen. Goede tip om rekening te houden met de seizoenen. Zo kan je in alle jaargetijden genieten van deze plek.
Bedankt voor het heldere artikel over het ontwerpen van een tuin. Mijn ouders willen binnenkort aan de slag met plannen voor een tuin renovatie. Ze worden beiden al wat ouder en willen graag een tuin die onderhoudsvriendelijker is. Wat een slimme tip om rekening te houden met de seizoenen, zodat je altijd wat moois hebt om naar te kijken!
Beste Marita, bedankt voor je interessante artikel over het ontwerpen van een tuin. Mijn vriendin en ik zijn net verhuisd en willen onze tuin opnieuw (laten) aanleggen. We overwegen een vakkundige hovenier in te schakelen, omdat we zelf weinig ervaring hebben met tuinen. Ik vind het bijvoorbeeld een goede tip om uit te zoeken welke bodemsoort we hebben, maar ik zou niet weten hoe ik dat moet doen. We zullen er verder over denken!