Mijn Haworthia kreeg ik ooit als klein plantje in een open terrarium. Hij groeide zo hard dat hij over de rand van de fles kon kijken. Tijdens een enthousiaste ompotsessie werd hem dat fataal en brak mijn mooie Haworthia in twee stukken. Zo zonde! Ik wilde beide delen proberen te redden. Maar een Haworthia stekken, hoe doe je dat?

Daar lag hij dan, de top van mijn plant. Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om hem in de prullenbak te gooien, dus besloot ik een poging te wagen en de plant te stekken in aarde. Ik heb twee opties uitgeprobeerd: door middel van bladstekken en door de top in zijn geheel in de aarde te zetten.

Haworthia stekken

Bladstekken

Je kunt een Haworthia vermeerderen door het stekken van een enkel blad. Snijd hiervoor een van de meest stevige bladeren los. Laat deze vervolgens een paar uur drogen, zodat de ‘wond’ van de plant niet gaat infecteren. Daarna kun je het blad in speciale cactusgrond zetten. De eerste tijd gebruiken de stekken water uit hun blad, dus je hoeft pas na een aantal weken water te geven. Maar pas op, het is lastig om een Haworthia te vermeerderen door bladstekken en het kost soms maanden om wortels te laten groeien. Zelf is het mij niet gelukt om wortels – laat staan nieuw blad – te laten groeien door bladstekken, dus ik geef de voorkeur aan een andere manier.

Stekken door uitlopers

De meest gemakkelijke manier om je Haworthia te stekken is door middel van uitlopers, die na verloop van tijd aan de plant verschijnen. Meestal zul je die aan de onderkant van je vetplant zien groeien. Met een scherp en gedesinfecteerd mes kun je deze uitlopers zo dicht mogelijk bij de moederplant afsnijden. Probeer de wond zo klein mogelijk te houden. Het stekje laat je een paar uur opdrogen om infecties te voorkomen en vervolgens zet je hem in de aarde. De eerste weken hoef je nog geen water te geven. Na een paar weken kun je voorzichtig aan de stek trekken om te voelen of er al wortels zijn ontstaan.

Ze leefden nog lang en gelukkig

En de afgebroken top van mijn Haworthia? Die heb ik ook in zijn geheel in de aarde gezet. Met succes, want na drie maanden bleken er mooie wortels uit de onderkant van de kopstek te zijn gegroeid. Het onderste gedeelte van de moederplant heeft in de tussentijd ook niet stilgezeten, want bovenin zijn meerdere nieuwe uitlopers ontstaan. Zo heb ik aan deze ongelukkige ompotsessie uiteindelijk twee mooie planten overgehouden.

close

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Marita
Hoi! Ik ben Marita en op mijn blog vind je tips over een leven vol planten, van kamerplanten en stekken tot (balkon)tuinieren. Ik wil je laten zien dat dat helemaal niet zo moeilijk is: plantenkoorts is nergens voor nodig. Binnenshuis leef ik me uit met een groot aantal kamerplanten en stekjes en onze tuin – nu nog een groot grasveld – wil ik omtoveren naar een plek vol leven, met inheemse planten, veel vogels en een eigen moestuin. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via marita@plantleven.nl!

Mijn tips voor tuinierproducten

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in Kamerplanten