Haworthia stekken, hoe doe je dat?

Mijn Haworthia kreeg ik ooit als klein plantje in een open terrarium. Hij groeide zo hard dat hij over de rand van de fles kon kijken. Tijdens een enthousiaste ompotsessie werd hem dat fataal en brak mijn mooie Haworthia in twee stukken. Zo zonde! Ik wilde beide delen proberen te redden. Maar een Haworthia stekken, hoe doe je dat?

Daar lag hij dan, de top van mijn plant. Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om hem in de prullenbak te gooien, dus besloot ik een poging te wagen en de plant te stekken in aarde. Ik heb twee opties uitgeprobeerd: door middel van bladstekken en door de top in zijn geheel in de aarde te zetten.

Haworthia stekken

Bladstekken

Je kunt een Haworthia vermeerderen door het stekken van een enkel blad. Snijd hiervoor een van de meest stevige bladeren los. Laat deze vervolgens een paar uur drogen, zodat de ‘wond’ van de plant niet gaat infecteren. Daarna kun je het blad in speciale cactusgrond zetten. De eerste tijd gebruiken de stekken water uit hun blad, dus je hoeft pas na een aantal weken water te geven. Maar pas op, het is lastig om een Haworthia te vermeerderen door bladstekken en het kost soms maanden om wortels te laten groeien. Zelf is het mij niet gelukt om wortels – laat staan nieuw blad – te laten groeien door bladstekken, dus ik geef de voorkeur aan een andere manier.

Stekken door uitlopers

De meest gemakkelijke manier om je Haworthia te stekken is door middel van uitlopers, die na verloop van tijd aan de plant verschijnen. Meestal zul je die aan de onderkant van je vetplant zien groeien. Met een scherp en gedesinfecteerd mes kun je deze uitlopers zo dicht mogelijk bij de moederplant afsnijden. Probeer de wond zo klein mogelijk te houden. Het stekje laat je een paar uur opdrogen om infecties te voorkomen en vervolgens zet je hem in de aarde. De eerste weken hoef je nog geen water te geven. Na een paar weken kun je voorzichtig aan de stek trekken om te voelen of er al wortels zijn ontstaan.

Ze leefden nog lang en gelukkig

En de afgebroken top van mijn Haworthia? Die heb ik ook in zijn geheel in de aarde gezet. Met succes, want na drie maanden bleken er mooie wortels uit de onderkant van de kopstek te zijn gegroeid. Het onderste gedeelte van de moederplant heeft in de tussentijd ook niet stilgezeten, want bovenin zijn meerdere nieuwe uitlopers ontstaan. Zo heb ik aan deze ongelukkige ompotsessie uiteindelijk twee mooie planten overgehouden.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close