Al meerdere keren had ik gehoord en gelezen dat ‘gewone’ potgrond slecht is voor het milieu. Het bestaat namelijk voor een groot deel uit turf. Turf is gedroogd veen, een grondstof die veel langzamer groeit dan dat het wordt afgegraven. Daarom is het niet duurzaam, ook omdat er bij het afgraven van veen veel CO2 vrijkomt. Sinds kort gebruik ik daarom een milieuvriendelijker alternatief: kokospotgrond. En wat blijkt: dat heeft nog veel meer voordelen!

Potgrond, in het groeiseizoen gaat dat er hier met zakkenvol doorheen. Eerder kocht ik regelmatig een zak potgrond bij de supermarkt, tot ik een aflevering zag van de Keuringsdienst van Waarde met de titel “Waarom jouw kamerplant slecht is voor de aarde”.

Potgrond, slecht voor het milieu?

Gewone potgrond bestaat voor een groot gedeelte uit turf, gedroogd veen. Veen ontstaat op natte plekken waar planten, zoals veenmos (sphagnum mos), groeien die heel langzaam vergaan. Deze plantenresten hopen zich op en zo ontstaat vruchtbare grond, maar dat kan duizenden jaren duren. Het veen kan veel sneller worden afgegraven dan dat het terug kan groeien. Bovendien komt er tijdens het graven veel opgeslagen CO2 vrij. Daarom zijn veengebieden in Nederland inmiddels beschermd natuurgebied. De turf die in potgrond wordt gebruikt, komt onder andere uit Scandinavië, Ierland, Duitsland en de Baltische Staten.

Kokospotgrond als alternatief

Een duurzamer alternatief voor turf is kokosvezel. Dit product bevat van zichzelf geen voedingsstoffen en zal dus aangevuld moeten worden met andere stoffen om een goede bodem te zijn voor je planten. In de kant-en-klare kokospotgrond (coco peat) die je in de winkel koopt zijn deze voedingsstoffen al toegevoegd.

Voordelen van kokospotgrond

1. Kokosvezel is een restproduct

Kokosvezel bestaat uit de schillen van kokosnoten en kan een restproduct zijn van de productie van andere kokosproducten. Ik schrijf hier bewust ‘kan zijn’. Als de kokosvezel al in Nederland of België aanwezig is als restproduct, is het duurzaam. Moet het speciaal geïmporteerd worden, dan is het minder milieuvriendelijk. Gelukkig is kokosvezel licht en wordt het geperst vervoerd, dus het neemt weinig transportruimte in.

2. Kokospotgrond is luchtig

Kokosvezels kunnen veel zuurstof bevatten en maken de potgrond luchtig. Hierdoor hebben plantenwortels de ruimte om optimaal te groeien.

3. Kokospotgrond is waterabsorberend

Kokosvezels zijn waterabsorberend en houden daarom goed vocht vast. Je hoeft je planten dus minder vaak water te geven.

4. Geen vieze handen tijdens het verpotten

Met het milieu heeft dit niets te maken, maar toch vind ik dit een van de grootste voordelen van kokosvezel. Vieze vingers na het verpotten zijn verleden tijd, want kokospotgrond plakt niet aan je handen.

Nadelen van kokospotgrond

Er zitten kunnen nadelen zitten aan het gebruik van kokospotgrond. Zoals ik hierboven al beschreef moet je bij de aanschaf van kokospotgrond goed opletten of het om een restproduct gaat. Is dat niet het geval, dan moet het waarschijnlijk speciaal voor de productie van potgrond hierheen getransporteerd worden en is het minder duurzaam. Een ander nadeel van kokospotgrond is dat, naast het transport, ook de bewerking ervan energie kost. Ten slotte is kokospotgrond wat duurder dan reguliere potgrond.

Kokospotgrond kopen

Bij veel tuincentra en bouwmarkten kun je kokospotgrond kopen in zakken. Heb je minder potgrond nodig, dan zijn kokostabletten een handig alternatief. Door water toe te voegen creëer je in een handomdraai je eigen kokospotgrond.

close

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Verwacht in 2023: de Plantplanner
Met deze planner vergeet jij nooit meer wat je kamerplanten nodig hebben. Overzichtelijke maandplanners, tips per seizoen en handige lijstjes helpen je om je planten in topconditie te houden.

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van de verschijning van de Plantplanner.

Marita
Hoi! Ik ben Marita en op mijn blog vind je tips over een leven vol planten, van kamerplanten en stekken tot (balkon)tuinieren. Ik wil je laten zien dat dat helemaal niet zo moeilijk is: plantenkoorts is nergens voor nodig. Binnenshuis leef ik me uit met een groot aantal kamerplanten en stekjes en onze tuin – nu nog een groot grasveld – wil ik omtoveren naar een plek vol leven, met inheemse planten, veel vogels en een eigen moestuin. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via marita@plantleven.nl!

Mijn tips voor handige producten

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in Kamerplanten