Recept voor lavendelsiroop

Cake, madeleines en zelfs kip met lavendel: wij duiken regelmatig de keuken in met de paarse bloemetjes van deze struik. Maar lavendelsiroop, daar had ik nog niet eerder aan gedacht. De eerste keer dat je lavendel proeft, moet je misschien even aan de smaak wennen. Maar daarna waan je je op een zomerse dag in Frankrijk.

Het is natuurlijk belangrijk om in recepten eetbare lavendel te gebruiken. Dat kun je bijvoorbeeld kopen bij Dille & Kamille, maar wij hebben al een paar jaar lavendel in onze tuin staan en eten hier regelmatig bloemen van.

Welke soort lavendel gebruiken

Echte lavendel (Lavandula augustifolia) groeit bij voorkeur in de bergen, op 800 tot 2000 meter hoogte. Toch past deze soort ook bij ons klimaat, want hij verdraagt nattigheid en is goed winterhard. In Frankrijk zie je ook veel lavandin (Lavandula x intermedia), een kruising tussen echte lavendel en spijklavendel (Lavandula latifolia). Lavandin heeft een grovere en scherpere geur dan lavendel, en is daarom vooral geschikt voor cosmetica en huishoudelijke producten. Voor gebruik in de keuken, en dus ook in deze siroop, kun je beter echte lavendel gebruiken.

Recept voor lavendelsiroop

Hoeveelheid

2.5

liter
Voorbereiding

30

minuten
Bereidingstijd

20

minuten
Wachttijd

12

minuten

Ingrediënten

  • 10 gram lavendelbloesem

  • 1 liter water

  • 750 gram suiker

  • 20 gram citroenzuur (optioneel, verkrijgbaar bij de drogist)

  • Benodigdheden
  • Pan met deksel

  • Vergiet, zeef of schone theedoek

  • Trechter en soeplepel

  • Goed afsluitbare flessen (brandschoon)

Recept

  • Doe twee handen lavendelbloemen in een pan of emmer en schenk hier een liter water overheen. Zet de pan (met deksel) een nacht of dag weg op een donkere koele plaats.
  • De volgende dag zeef je de bloemen uit het water met behulp van een vergiet, zeef of schone theedoek.
  • Meet hoeveel water er is overgebleven en voeg per liter 750 gram suiker toe. Verhit het mengsel tot het net niet kookt en roer tot de suiker helemaal is opgelost. Voeg eventueel citroenzuur toe. Dit verlengt de houdbaarheid van je siroop aanzienlijk.
  • Giet de nog hete vloeistof met behulp van een trechter en soeplepel in brandschone flessen en sluit ze direct af.

Tips

  • Je begint aan dit recept met 1 liter water, maar door toevoeging van de suiker heb je uiteindelijk 2,5 liter siroop.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close