6 nieuwe boeken over tuinieren
Zoals je misschien al hebt gelezen gaan wij binnenkort verhuizen van een balkon naar een huis met tuin. Een goede reden om een stapel nieuwe boeken te lezen over tuinieren. Ik vond zes interessante tuinboeken (die ook heel interessant zijn als je alleen een balkon hebt!).
Groene genade, Jan Graafland
Jan Graafland is sinds de start in 1999 tuinman in de Weledatuin in Zoetermeer. Zelfs met vijfentwintig jaar kennis en kunde stelt Graafland zich nederig en bescheiden op ten opzichte van de tuin. Wie is de mens dat hij denkt in te grijpen in de natuur, die van zichzelf perfect in balans is? Daarom hecht hij ook zo aan het principe wei wu wei: soms moet je handelen door niet te handelen. Dat dat soms moeilijk is, blijkt uit de vele anekdotes in het boek, een bloemlezing van tientallen jaren hard werken, accepteren, geduld trainen en verwonderen. Graafland schuwt daarbij een stukje zelfspot en humor niet, en vult zijn verhalen aan met filosofische gedachtenspinsels en gedichten. Uit het boek spreekt een en al verwondering over de natuur.
Een diner voor regenwormen, Caroline Burzynski-Delloye
Verwacht geen lange lappen tekst: in dit boek vind je vijftig kort maar krachtige tips om de biodiversiteit op je balkon of in je tuin te vergroten. Van oorsprong is de natuur perfect in evenwicht, maar vandaag de dag is die balans verstoord. Achttien tuiniers geven daarom tips om dat evenwicht, de biodiversiteit, terug te brengen. En wie denkt dat dat moeilijk is: juist niet. Veel van de tips komen zelfs neer op: doe niks. Maai weinig, stop met spitten, laat uitgebloeide bloemen staan en laat rommelige hoekjes vooral onaangetast. Wil je wel actie onder nemen, probeer het dan natuurlijk te houden: gebruik geen pesticiden, koop geen F1-zaden, zet kippen in als hulptroepen en eet rechtenvrije groenten. Na het doorbladeren van dit boek heb ik in ieder geval volop inspiratie. Er is maar één tip waarover ik nog een beetje twijfel: de aansporing om te gaan plassen in de tuin bewaar ik denk ik voor het laatst…
Laat gebeuren, kijk, vergeet: en zie hoe de biodiversiteit reageert terwijl het landschap verandert. We geven de natuur haar plek terug, vergeten het roofdier in ons, we (be)heersen niet meer, we schenken ons vertrouwen, we observeren en proberen te begrijpen. De tuin wordt er veel rijker van, vruchtbaarder, levendiger, magischer!
Bestel Een diner voor regenwormen
Hoe maakt u van uw tuin of balkon een vogelparadijs, Marjolein Bastin en Nico de Haan
Van je tuin of balkon een vogelparadijs maken is niet alleen goed voor vogels. Meer groen is ook goed voor je eigen gezondheid, het milieu en de vlinders en bijen. Weet je niet waar je moet beginnen, of heb je juist al veel gedaan maar wil je nog meer? Met dit boek heb je een compleet handboek in handen, dat niet alleen ingaat op het hoe en waarom van een vogelparadijs, maar ook de woonwensen, het menu en de favoriete struik of boom van je lievelingsvogels beschrijft. Fotografen krijgen tips om de mooiste foto’s te schieten en voor de echte enthousiasteling kan zelfs inspiratie opdoen voor een ondergrondse vogelkijkplek in de tuin. Dat gaat mij nog net een stapje te ver, maar zowel de beginnende als ervaren vogelaar kan dus zijn hart ophalen met deze gids. En mocht je nog niet precies weten hoe een goudvink of puttertje eruit ziet, dan zorgen de tekeningen van Marjolein Bastin ervoor dat er straks geen gevleugelde bezoeker meer in je groene paradijs komt die je niet kent.
De ongespitte tuin, Charlie Nardozzi
Wil je minder werk en minder onkruid, en tegelijkertijd het bodemleven in je tuin niet verstoren? Dan is niet-spittend tuinieren de uitkomst. In de gids De ongespitte tuin werkt Charlie Nardozzi, een van de bekendste tuiniers van de VS, deze methode uitgebreid uit. De vormgeving en fotografie aan de binnenzijde zijn wat eenvoudig, maar dit geldt niet voor de uitwerking van het onderwerp. Nardozzi werkt het thema namelijk – om in tuinierstermen te blijven – diepgravend en grondig uit, van de voordelen van niet-spitten tot verschillende grondsoorten en het aanleggen van een ongespitte tuin. Sommige werkwijzen zijn vooral geschikt voor grotere tuinen of voor tuiniers die veel hout, stro of ruimte voor een composthoop tot hun beschikking hebben, maar het boek schenkt ook aandacht aan kleine tuinen en balkons, telen in bakken en binnenshuis kweken.
Tuinmysteries, Guy Barter
Aan de hand van meer dan honderd mysteries ontrafelt Guy Barter hoe het werkt in jouw tuin. Van praktische mysteries zoals ‘Heeft het zin om stenen uit de grond te verwijderen’ tot meer filosofische vragen als ‘Vallen appels echt niet ver van de boom’?. Dit boek beantwoord vragen waarvan ik niet eens wist dat ik ze had, maar waar ik direct het antwoord op wil zodra ik de vraag lees, zoals ‘Hoe communiceren wormen?’ of ‘Hoe weten bollen wanneer ze moeten uitkomen?’. Dit is een boek dat je prima even aan de kant kunt leggen, om vervolgens weer een aantal hoofdstukken te lezen en zo steeds meer te weten te komen over het intrigerende leven in je tuin.
Diepgeworteld, Alice Vincent
Nadat haar relatie uitging, moest journalist Alice Vincent zichzelf opnieuw uitvinden. Ze vond troost in planten en de natuur en begon zich meer in tuinieren te verdiepen. In Diepgeworteld lees je hoe de schrijfster het eerste jaar doorkwam nadat ze door haar vriend werd verlaten, zwervend van het ene logeeradres in Londen naar het ander. Het boek is een persoonlijk document van een millenial die enorm haar best doet om zichzelf, maar ook haar hele generatie, te duiden. Haar relatie, de periode daarna en haar eigen zijn worden diepgaand geanalyseerd. Tussen deze beschouwingen door lees je meer over de geschiedenis en kracht van tuinieren en planten. Vincent heeft een grote interesse voor vrouwen die zich in het verleden bezighielden met tuinieren. Ook heeft ze een scherp ook voor wat er in een verstedelijkte plek als Londen groeit en bloeit en hoe de natuur zijn eigen gang gaat. Diezelfde natuur heeft haar geholpen om zelf diepgewortelder en zelfverzekerder met haar verleden, heden en toekomst om te gaan.