Verzorging van de calathea, dramaqueen onder de kamerplanten

“Calathea, de ideale kamerplant”, las ik ergens. Ik weet niet precies voor wie dat geldt, maar zeker niet voor een beginner. De verzorging van een Calathea kan namelijk best een uitdaging zijn. Maar lukt het je om je Calathea gelukkig te houden, dan heb je een prachtige kamerplant in huis.

Zelf heb ik een Calathea White Fusion in huis en ik vind het een van mijn mooiste kamerplanten. Tenminste… als hij gelukkig is. Over het algemeen vind ik het erg moeilijk om hem mooi te houden: er is altijd wel een bruine bladrand te zien en ook beestjes, zoals trips, weten mijn Calathea te vinden.

Herkomst

De Calathea komt van nature voor in het oerwoud van Zuid- en Midden-Amerika. De prachtige bladtekening van deze plant is dus niet door mensen gekweekt, maar een kunstwerk van de natuur. In het oerwoud groeit de Calathea in de schaduw van andere planten.

Soorten

Ik heb thuis een Calathea White Fusion staan, dit is ook de soort die je ziet op de foto’s. In de natuur zijn er maar liefst 277 soorten Calathea’s geteld, waarvan er ongeveer 25 worden verkocht als kamerplant. Vrijwel alle soorten hebben spectaculaire bladtekeningen. Zoek maar eens op afbeeldingen van de Calathea Whitestar, Calathea Zebrina, Calathea Triostar, Calathea Ornata, Calathea Medallion of Calathea Makoyana. Is je verlanglijstje al gegroeid?

Standplaats

Voor de meest geschikte standplaats van je Calathea kijk je naar zijn natuurlijke omgeving. In het regenwoud groeit de Calathea onder grote bomen, waardoor de plant geen direct zonlicht ontvangt. Bovendien groeit de Calathea van nature in een warme en vochtige omgeving. Thuis kun je dit proberen na te bootsen door voor een standplaats te kiezen met indirect zonlicht. Een ideale plek is een raam op het noorden. Bij mij doet de Calathea het erg goed op ongeveer twee meter afstand van een raam op het westen. Probeer verschillende plekken in huis uit, tot je de perfecte standplaats voor je Calathea hebt gevonden. Droge, bruine plekken of een vervaagde tekening kunnen een teken zijn van teveel zonlicht. Als je bladeren groener kleuren en de bladtekening verdwijnt, dan krijgt je plant juist te weinig licht. Groen blad kan namelijk meer licht opnemen dan bijvoorbeeld de witte gedeelten van het blad. Als je dit ziet, is het tijd om een nieuw plekje te zoeken voor je plant.

Luchtvochtigheid

Calathea’s houden van een hoge luchtvochtigheid. De minimale temperatuur ligt tussen de twaalf en vijftien graden, maar een temperatuur van twintig graden is ideaal. Je kunt de luchtvochtigheid rondom je Calathea op verschillende manieren verhogen:

  • Zet je plant op een schotel met kiezels of hydrokorrels en water. Er hoeft geen gat onderin de pot te zitten, want dan gaat de plant er ook van drinken en dat is niet de bedoeling.
  • Zet je plant met pot en al in een grotere pot en vul de ruimte ertussen met hydrokorrels en water. Je kunt dit ook doen tussen de sierpot en plastic binnenpot, maar zet de binnenpot dan op een verhoging.
  • Zet planten in groepen bij elkaar, dit verhoogt de luchtvochtigheid rondom je planten.
  • Besproei je Calathea met regenwater. Dit helpt ook om trips en spint te voorkomen. Soorten met witte vlekken op het blad kun je beter niet besproeien, dan krijg je bruine vlekken.

Water

Je kunt een Calathea het best regelmatig in kleine hoeveelheden water geven. Het is belangrijk om de grond altijd licht vochtig te houden. Je kunt dit controleren door je vinger een paar centimeter diep in de potgrond te steken. In zomer kun je gerust twee keer per week water geven. Slappe of gekrulde bladeren zijn een teken van te weinig water.

Dansend kunstwerk

Als je Calathea voldoende water krijgt, voltrekt zich ‘s avonds en ‘s ochtends een bijzondere voorstelling: de Calathea danst! Niet elke soort doet dit even sterk, maar de plant sluit, net als de Maranta, ‘s avonds zijn bladeren en opent ze in de morgen. De Calathea wordt daarom ook wel de living plant of bidplant genoemd.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close