Tuinieren in januari: dit kun je doen

Tuinieren in januari, kan dat? Of is het een periode om lekker op de bank te zitten en te wachten op warmer tijden? Zeker niet. Juist nu heb je tijd om klussen aan te pakken waar je normaal niet aan toe komt. En bovendien moet je goed opletten, want misschien piept er hier en daar zelfs al wat voorjaarsgroen van vroege bollen boven de grond.

Potplanten beschermen

Maak eens een rondje langs je kuipplanten, om te zien of ze extra aandacht nodig hebben. Een paar graden vorst kunnen de meeste planten prima hebben, maar als het flink gaat vriezen (rond -10°C) is het verstandig om je planten in pot te beschermen tegen vorst.

Kleur toevoegen in je tuin

Mis je nog wat kleur in je tuin? Vul dan wat bakken met winterheide of violen.

Tuingereedschap schoonmaken

Typisch zo’n klusje waar je de rest van het jaar misschien niet zoveel zin in hebt, je tuingereedschap schoonmaken. Verwijder alle aarde met water en maak je gereedschap goed droog. Je kunt je gereedschap beschermen tegen roest door ze in te smeren met een klein laagje olie. Is er toch roest ontstaan, verwijder dit dan met een laagje schuurpapier of een staalborstel. Ten slotte kun je je gereedschap (laten) slijpen, zodat het niet bot wordt.

Planning maken

Een heerlijk klusje voor de winter: een planning maken voor het nieuwe seizoen. Struin websites af op zoek naar biologische bloembollen of biologische zaden voor de moestuin en maak alvast een planning waar je wat wil planten of zaaien. Spaar ook eierdoosjes en wc-rolletjes, waarin je straks kunt voorzaaien.

Gazon

Ook je grasmaaier kun je nu schoonmaken en, als het nodig is, (laten) slijpen. Loop niet over het gazon als het vriest, dan beschadigt het.

Bomen en struiken planten

Als het niet vriest, kun je bomen en struiken planten of verplaatsen. Bladverliezende bomen en struiken kun je vlak voor het planten met maximaal eenderde terugsnoeien. Hierdoor concentreren ze zich in eerste instantie op wortelgroei, waardoor ze in het voorjaar sneller en beter groeien.

Vogels voeren

In de winter gebruiken vogels veel energie om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Om ze daarbij te helpen kun je een vogeltaart of een pindakrans maken of voer strooien op een voedertafel. Je kunt het eten het beste op verschillende plaatsen aanbieden, omdat bepaalde vogelsoorten een voorkeur hebben voor de plek waar ze eten. Mezen hangen graag aan een vetbol, terwijl vinken en merels liever van de grond eten. Naast voedsel kun je vers drinkwater aanbieden in een platte, brede schaal, tenzij het streng vriest.

Vogels tellen

Op vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 januari vindt de Nationale Tuinvogeltelling plaats. Je doet mee door een van deze dagen een half uur lang vogels te tellen in je tuin of op je balkon. Met deze informatie ziet de Vogelbescherming hoe tuinvogels zich ontwikkelen, en hoe ze ze beter kunnen helpen en beschermen.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close